Tablets inrollen met Windows10 icm Office365

Windows10 Office365Veel mijn blogposts hebben te maken met onderdelen van Office365. In dit artikel wil ik dieper ingaan op mijn ervaringen om tablets in te rollen met Windows10 icm Office365. Zo hoop ik mijn positieve ervaringen en zaken waar ik tegenaan ben gelopen te delen met iedereen.
Afgelopen jaar hebben we bij ons op school besloten om tablets aan te schaffen. We hebben bewust gekozen voor een Microsoft tablet en uiteindelijk bij de Surface tablets uitgekomen. Na vooronderzoek bleek dat onze netwerkleverancier (Skool) nog geen goede manier had om deze tablets binnen het skool concept te ondersteunen. Hierdoor hebben we de keus gemaakt om de uitrol zelf te gaan doen. Het afgelopen jaar had ik al aardig wat gelezen over hoe Windows10 en Office365 samen ingezet konden worden. Nu kwam deze kennis goed van pas.

Ook is het goed om te weten dat we de tablets nog niet in gaan zetten voor een 1 op 1 situatie. We gaan voor een aantal tablets voor een groep.,

Voorbereidingen

Als eerste heb ik in onze office365 omgeving een algemeen account aangemaakt waarmee ik de tablet ga joinen in het Azure domein. Dit eerste account is ook meteen het beheeraccount voor deze tablet. Over hoe je een tablet kunt toevoegen aan je Azure domein bestaat al een blogpost. Daarnaast heb ik voor iedere groep een apart Office365 account aangemaakt om in te kunnen loggen op de machine.

In de Business store heb ik alvast een aantal apps klaargezet waarvan ik wil dat de leerlingen ze op een tablet kunnen gebruiken.

Na het uitpakken van de eerste nieuwe tablet heb ik deze aangezet en bewust zo opgestart dat ik er een lokaal account op moest maken. Dus nog niet aangemeld met een Microsoft account. Ik heb de gehele tablet geïnstalleerd met alle updates en alle software die ik graag wil hebben. Ook heb ik de driver voor een netwerkprinter toegevoegd.
Dit proces wilde ik niet iedere keer herhalen dus ik wilde graag een kopie van deze installatie hebben om te kunnen gebruiken op de andere tablets. Via Jan van der Veen kwam ik op een hele mooi handige oplossing.

Na deze tip heb ik van mijn geïnstalleerde tablet een Schijfkopie bestand gemaakt. Het enige dat ik nog nodig had was een USB-stick waarmee ik de nieuwe tablets kon opstarten om de schijfkopie op te kunnen installeren. Via dit stappenplan is zo’n USB-stick te maken.

Het is in de toekomst ook eenvoudig om een nieuwe systeemkopie te maken. Je neemt de oude als basis. Je zorgt ervoor dat je daarna alles weer update en je hebt weer een up to date schijfkopie.

De uitrol van Windows10

Met de schijfkopie op mijn externe harde schijf ben ik van start gegaan om de kopie op andere tablets te installeren. Het was nu een kwestie van tablet opstarten vanaf USB. De nieuwe systeemkopie selecteren en wachten tot de systeemkopie was geïnstalleerd.

Nadat de kopie erop stond deed ik onderstaande stappen..

 1. Aanpassen van de naam van de tablet (anders hebben ze allemaal de naam van de bron tablet)
 2. Kijken of de tijd goed staat.
 3. Via het instellingen menu de tablet connecten met het Aure domein. Hier gebruikte ik het speciaal daarvoor aangemaakte algemene beheer account.
 4. Hierna kon ik op de tablet mij aanmelden met het groeps office365 account. Je moet daarna ook meteen een PIN-code opgeven. Deze heb ik eenvoudig gehouden en standaard op alle tablets. Handiger dan een wachtwoord.
 5. Ik download alvast de apps vanuit de store op de tablet.

In gebruik nemen van de tablet

Vanaf nu kunnen de leerlingen op de tablet inloggen met het groepsaccount. Het voordeel van Skool is nu wel dat ze de Skool app hebben en dat ik deze op de tablets kan gebruiken. Hierdoor kunnen de leerlingen eenvoudig via de SSO vanuit Skool naar basispoort applicaties.

Hiernaast kunnen ze ook gebruikmaken van de mobile apps van het officepakket. Het voordeel van de mobile apps is dat deze zonder verder inlog meteen alles opslaan in de OneDrive van het account. Op deze manier kunnen leerlingen vanaf iedere tablet verder werken. Ook kan de leerkracht bij deze gedeelde OneDrive om gemaakt werk te bekijken.

 

Waar ben ik tegenaan gelopen

 1. Je moet in de Azure AD aanzetten dat er genoeg devices mogen worden aangemeld bij een account.
 2. Een schijfkopie kun je blijkbaar niet op een USB stick zetten. Je moet een externe harde schijf aansluiten om de schijfkopie op te kunnen zetten.
 3. Tijdens het aanmaken en inloggen met PIN codes liep ik een aantal keer tegen het probleem aan dat het inloggen of aanmaken niet mogelijk was. Oplossing was om de tijd goed te zetten. De tijdsinstelling heeft dus blijkbaar invloed op het wel of niet kunnen aanmaken van een PIN code.
 4. Zorg ervoor dat je de OneDrive van het account al eens hebt geopend. Anders zal de standaard map in de mobile apps verwijzen naar je harde schijf en niet de OneDrive.
 5. Een SurfacePro4 kun je dmv een toetscombinatie via USB laten opstarten. Een Surface3 zou standaard via de USB moeten opstarten, maar mijn ervaring is dat ik de tablet redelijk vaak aan en uit heb moeten zetten voordat de USB stick werd herkend en gebruikt werd als opstart.
 6. Op dit moment krijgen de leerlingen het standaard startmenu te zien. Mooier zou zijn als dit ook vooraf al zou zijn ingedeeld met de apps die de leerlingen kunnen/mogen gebruiken.
  Ik heb hiervoor wel de Windows Imaging and Configuration Designer gevonden. Hiermee moet het mogelijk zijn om een zelf vormgegeven startmenu te pushen naar de tablets, maar dat is mij helaas nog niet gelukt.

Toekomst

Deze manier van uitrollen van Windows is voor mij nu een manier die werkt. Er zijn echter nog veel meer manieren. Een aantal werkten voor mij niet aangezien we bv. geen Windows server hebben staan.
Ook de manier van werken op de tablets is nu een eerste stap. Een volgende stap zou natuurlijk zijn dat leerlingen met een eigen account kunnen gaan inloggen. Ook het gebruik van OneNote Of Microsoft Classroom zou een mooie toevoeging zijn. Op dit moment zal dit nu voldoen en gaan we met kleine stapjes vooruit om goed gebruik te kunnen gaan maken van de tablets.

 

 

(Visited 391 times, 1 visits today)

2 Reacties

 1. Jan van der Veen

  Mooie oplossing Maurits. Dit is zeker werkbaar (eigen ervaring) maar nog steeds wel intensief bij veel tablets. Ik mis toch nog een tool als bv Zuludesk. Daarmee krijgt de leerkracht zelf veel meer regie. Ben benieuwd wat de WICD gaat brengen. Ga je daar nog over schrijven?

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Klopt, het is zeker intensief. Wel goed om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Ik hoop wel dat dit in de toekomst door de netwerkbeheerder kan worden overgenomen.
   Er schijnt in de grote update van Windows10 in de zomer iets moois aan te komen. Een app waarmee je als leerkracht tablet voor een groep zou kunnen inrichten. Dit ziet er wel heel interessant uit.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.