Screencasts direct toevoegen in je Office365 Video portal

VideoAls je nieuwe handelingen wil uitleggen aan gebruikers op je school kun je een handleiding maken. Gebruikers kunnen deze handleiding afdrukken en dan zelf gaan proberen. Een andere benadering is om een screencast te maken. Via een kort filmpje laat je dan zien wat je normaal in een handleiding zou schrijven.

Het maken van een filmpje, opslaan en dan weer ergens uploaden zodat gebruikers deze filmpjes kunnen zien kunnen aardig wat handelingen zijn. Echter met Office Mix (een add-in voor Powerpoint in Office2013) en Office365 zijn deze handelingen heel eenvoudig.

Als eerste heb je de Video portal nodig in office365. Op dit moment heb je deze tot je beschikking als je de First release aan hebt staan. Heb je dit niet dan kan het nog even duren voor je deze Video portal tot je beschikking hebt. Voor je filmpjes kan uploaden is het handig om alvast een kanaal aan te maken in je Videoportal waar je je screencast zou willen gaan plaatsen.

Een tweede stap die je moet doen is de add-in Office Mix downloaden en installeren. Je zal zien dat je in PowerPoint een extra tabblad in je lint hebt gekregen. Office Mix heeft veel meer mogelijkheden. Ik zal mij nu alleen even richten op het maken van een screencast.

Figuur 1

Figuur 1

Zoals je ziet heb je nu een knop Screen Recording gekregen. Via deze knop kun je een screencast gaan maken.

Office Mix 2

Figuur 2

Na het klikken op de knop Screen Recording kun je een gebied markeren dat opgenomen moet gaan worden. Dat kan een gedeelte van je scherm zijn of je gehele scherm. Heb je de juiste afmetingen uitgezocht dan klik je bovenin je scherm op de rode knop. Zie finguur 2.

Vanaf dit moment kun je je filmpje opnemen. Al je handelingen worden opgenomen. Ben je klaar met je opname dan kun je via CTRL-Shift-F12 de opname stoppen.

Je zal zien dat het filmpje op de eerste dia van PowerPoint is komen te staan. Het is nu tijd voor stap 2. Het filmpje uploaden naar de Video Portal. Zoals je in Firguur 1 kunt zien heb je ook de knop Publish to O365 Video.
Na het klikken op deze knop krijg je rechts naast PowerPoint een nieuw scherm.
Doorloop de stappen in dit scherm. Je moet je eerst aanmelden met je Office365 account. Je kan daarna kiezen in welk channel je je screencast wil uploaden. PowerPoint gaat nu eerst aan het werk om het filmpje te uploaden.
Na uploaden in de Video Portal duurt het afhankelijk van de grootte ook enige tijd voordat het filmpje zichtbaar is in de Video Portal.

Al met al is dit denk ik een hele handige manier om snel een screencast op te kunnen nemen en op te kunnen slaan voor je gebruikers. Het enige is dat deze screencasts alleen voor intern gebruik zijn. Je kan niets delen naar mensen buiten je omgeving.

 

 

(Visited 544 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.