Samenwerken met OneNote op school en in de klas
Ooit heb ik wel eens ergens een mooie vergelijking gelezen. OneNote zou te vergelijken zijn met een Zwitsers zakmes. Net als bij zo’n mes zitten er in OneNote heel veel mooie functies om het gebruik te vereenvoudigen en om het voor veel doeleinden te gebruiken. Zelf ben ik het actief gaan gebruiken tijdens de nieuwbouw van onze school. Veel informatie die tot mij kwam heb ik georganiseerd in een OneNote. Hierna ben ik er gebruik van blijven maken om al mijn taken bij te houden en belangrijke berichten te archiveren. Ook voor privé gebruik ben ik het gaan inzetten. De boodschappenlijstjes worden erin gemaakt(handig omdat de lijsten ook op de telefoon te zien zijn), inpaklijsten voor de vakantie en belangrijke inloggegevens staan in mijn privé notebook opgeslagen.
Microsoft probeert al lange tijd OneNote steeds meer onder de aandact te brengen in het onderwijs, zeker omdat het in het onderwijs als samenwerkingsdocument goed in te zetten is. Op 13 februari kwam Microsoft met de mededeling dat OneNote vanaf dat moment gratis door iedereen te gebruiken is. Vanaf nu zou iedereen dus vanaf iedere computer of ieder device gebruik kunnen maken van OneNote. Via deze link kun je op de office blogs goed de laatste ontwikkelingen van OneNote blijven volgen. Wekelijks worden er nieuwe features toegvoegd.
Wat zou er nu mooier zijn om met leerlingen te kunnen samen werken via OneNote. Alle leerlingen moeten dan eigenlijk een aparte sectie in OneNote krijgen waar ze hun werk in kunnen maken, maar er zou voor de leerkracht ook een sectie moeten zijn waar ze de opdrachten of belangrijke gegevens kwijt kunnen.
Zo is OneNote Class Binder ontstaan op het Appleby college.
Dit iniatief is Microsoft ook opgevallen. Vanuit dit concept is Microsoft gestart met de ontwikkeling van de OneNote Class Notebook. Dit is een gratis app die gedownload kan worden vanuit de Office store en geïnstalleerd kan worden in je office365 omgeving. Inmiddels is deze app ook in het Nederlands te downloaden. Via deze app is het mogelijk om één class notebook te maken. In dit notebook is een gezamenlijk deel te vinden. Leerlingen en leerkachten kunnen hierin samenwerken. Een tweede deel is waarin alleen de leerkracht informatie of opdrachten kan plaasten. Leerlingen kunnen deze opdrachten bv. opslaan in hun gedeelde notebook. Dat is dan meteen het derde deel. Iedere leerling heeft een eigen deel in dit gezamenlijke notebook. Dit is alleen in te zien door de leerkracht en de leerling.
Hieronder is het instructiefilmpje te zien hoe je de app kan inrichten en in gebruik kan nemen.
Al snel kwam ook ook de opmerking dat scholen op deze manier ook graag zouden willen samenwerken met de collega’s onderling. Ook hier is nu een antwoord op gekomen. Sinds deze week saat in de Office store de OneNote Staff Notebook. Ik begreep vanuit het berichtencentrum in mijn Office365 omgeving dat deze app automatisch zal worden toegevoegd aan mijn Office365 tenant. Mocht je hierop niet willen wachten dan kun je hem zelf ook handmatig downloaden.
Ook bij deze app is een kort instructiefilmpje verschenen hoe je deze app kan inrichten. Deze app is helaas nog niet in het Nederlands te vinden dat zal waarschijnlijk niet lang duren, want voor de OneNote class notebook app was er ook snel een update om extra talen toe te voegen.
Als school heb je nu een hele handige tool in je bezit om snel gedeelde OneNotes te maken en het samenwerken te bevorderen. Heb je echter aan deze app nog niet genoeg en wil je graag wat meer weten over de achtergrond en de werking. Of wil je extra zaken toe voegen dan is dit blogartikel misschien ook wel interessant. Hier wordt wat meer uitleg gegeven over de achterkant en het beheer.
OneNote Notebooks – Advanced Permissions with the management link