Eerste blik op Microsoft classroom

Microsoft classroomMicrosoft Classroom

Tot voor kort was Office365 niet veel anders dan de kantoorapplicatie die Microsoft ook in het bedrijfsleven uitrolde.  Echter vraagt het onderwijs toch andere zaken. Sinds een jaar heeft Microsoft dit ook gezien en worden er binnen Office365 ook speciale applicaties voor het onderwijs ontwikkeld. Een mooi voorbeeld hiervan is de Class Notebook en Staff Notebook. Deze add-ons zijn speciaal voor het onderwijs ontwikkeld en maken het weken met Office365 op een school eenvoudiger.
Een manier om je klas te managen was er nog niet. Google heeft bijvoorbeeld zijn Google classroom en andere partijen maakten zelf een add-on om groepen gebruikers eenvoudig te managen en opdrachten uit te delen binnen Office365. Zo ontstond bv. Teacher Dashboard. Vorig jaar kregen we wel al een glimp te zien van een nieuw product van Microsoft Microsoft Classroom. Verder dan een registratie pagina kwam je alleen nog niet, maar het was wel goed om te zien dat Microsoft dit ook had opgepakt.
Af en toe op twitter las ik dat er scholen in Amerika er wel mee aan het testen waren, maar verder werd er nog geen ruchtbaarheid aangegeven. Tot 14 april. Er verscheen vanuit Microsoft een blogpost online met alle nieuwe zaken waaraan gewerkt werd voor het onderwijs waaronder nu ook Microsoft classroom. Deze avond heb ik mij meteen weer proberen aan te melden en via verschillende stappen heb ik Microsoft classroom kunnen toevoegen aan mijn tenant. Blijkbaar hadden ze maar een aantal invites openstaan, want de dag erna was het al niet meer mogelijk om je ervoor aan te melden.

Wat krijg je.

Wat krijg je nu precies als je Microsoft classroom hebt toegevoegd aan je tenant? Je krijgt een plaats waar je groepen/klassen kunt aanmaken. Dit kan een klas zijn of een groep leerlingen die aan een bepaald vak samenwerkt. Ook kun je leerkrachten toevoegen aan zo’n groep. Het is dus wel noodzakelijk dat je leerlingen in Office365 staan. Deze groepen zijn gebaseerd op de groepen die al iets langer bestaan in Office365 alleen komt er nu een ander uiterlijk overheen waardoor het 1 geheel wordt.
Wat zijn dan de mogelijkheden? Na inloggen krijg je een overzicht te zien van alle openstaande assignments. Je kunt dus blijkbaar opdrachten uitdelen aan je groep. Daaraan kun je een einddatum stellen en die kun je nadat alles ingeleverd beoordelen, maar daarover straks meer. Links zie je de actieve/inactieve klassen staan waarvan je een deelnemer bent. Ook kun je zelf een nieuwe klas starten.

Microsoft classroom

Zoals ik hierboven al schreef krijg je dezelfde functionaliteit als in groups. In iedere klas kun je dus een agenda maken, documenten delen en een conversatie starten. Het enige dat aangepast is is OneNote. Als je een nieuwe klas hebt aangemaakt kun je ook meteen een class notebook aanmaken.

Microsoft classroom

Assignments

Naast dat OneNote een graag geziene functionaliteit is is denk ik de optie assignments ook een hele mooie functionaliteit. Je kan hier een opdracht klaarzetten. Als je dat doet dan krijg verschillende opties.

Microsoft classroom1. Je geeft je assignment een titel.
2. Je geeft een datum op wanner het ingeleverd moet zijn.
3. Je krijgt ruimte om de opdracht te noteren.
4. Via attach kun je een bijlage toevoegen. Je kan uit veel locaties kiezen om een bijlage toe te voegen. Ook een link naar een website behoort tot de mogelijkheden.
5. Je kan de groep aanvinken waarheen je de opdracht wil versturen.
6. Ook kun je aangeven of leerlingen onderling over de opdracht kunnen spreken.

De plekken waar je bijlages vandaan kan halen.


Microsoft classroomWat ziet een leerling

Als een leerling in Microsoft classroom inlogt dan ziet hij de openstaande assignments in het midden van het scherm staan. Rechts staan mededelingen die een leerkracht kan plaatsen.
Microsoft classroomEen leerling kan nu een assignment aanklikken om er mee aan de slag te gaan.
Dan zijn er verschillende zaken die hij kan doen.

Microsoft classroom

 1. Resources
  Onder resources staan de documenten die de leerkracht als bijlage heeft toegevoegd. Deze documenten staan ook in de algemene files map van de groep. Een leerling kan in deze documenten niet werken. Hij kan ze wel kopiëren naar My work
 2. My work
  Hier komen de persoonlijke bestanden van de leerling te staan. Hier kan in gewerkt worden en worden opgeslagen. Ook de leerling hier zelf nieuwe documenten toevoegen. Deze documenten worden bewaard in een map in de persoonlijke OneDrive van de leerling.
 3. Class
  Een leerling kan blijkbaar hier een comment posten voor de gehele klas.
 4. Teacher
  Een leerling kan hier blijkbaar een privé opmerking naar de leerkracht sturen.

Als de opdracht klaar is dan kan de leerling op de knop Turn in klikken om de opdracht digitaal in te leveren

De leerkracht kan bij de opdracht eenvoudig zien wie de opdracht heeft ingeleverd. Door een leerling te selecteren krijgt de leerkracht weer een aantal extra mogelijkheden.

Microsoft classroom

Rechts staan de persoonlijke documenten van de leerling. De leerkracht kan ze openen en bewerken. Is de opdracht nog niet goed genoeg dan kan de opdracht worden teruggegeven. Is de opdracht wel voldoende dan kan bij Grade de waardering worden ingevuld en krijgt de leerling een melding mijn zijn cijfer.

 

Dit alles is een eerste blik op de classroom functionaliteit. Alles is nog in preview dus het kan zo maar zijn dat bepaalde onderdelen er toch nog anders uit komen te zien. De afgelopen week heb ik dit al zien gebeuren. Wel denk ik dat Microsoft hiermee goed op weg is om een mooie tegenhanger van Google Classroom in de markt te zetten.

Heb je nog geen toegang, maar heb je wel vragen laat het mij in de comments hieronder weten en ik probeer ze te beantwoorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 4.133 times, 1 visits today)

17 Reacties

 1. Roeline

  Dat gaat wel wat worden 😀

  Reageren
  1. gert boterman

   Inmiddels hebben wij ook de beschikking over Classroom.
   Het werkt nog niet helemaal naar behoren.
   Wat is jouw ervaring na onze vorige blog-contact?

   Reageren
   1. mknoppert (Auteur bericht)

    Helaas heb ik nog niet veel tijd gehad om te testen. Ik zie wel dat er op de achtergrond steeds kleine updates plaatsvinden.

    Reageren
 2. G Boterman

  Hoe kan ik meer zien/uitproberen over Classroom?

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Dat gaat helaas nu even niet meer. Met de bekendmaking waren er een aantal preview licenties beschikbaar. Ik was er op tijd bij om er eentje aan te vragen. Nu geven ze die niet meer uit. Je zal moeten wachten tot een volgende ronde ben ik bang.

   Reageren
   1. G Boterman

    Was ik al “bang”voor. Dankjewel voor jouw reactie.
    Ik blijf het volgen

    Reageren
 3. M.Pijffers

  Heb je de koppeling met OneNote klasnotitieblok al gemaakt? Dus verbinding in OneNote met classbook. Bij mij blijft deze hangen bij Sign in.

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Ja, In OneNote via verbindingen contact gemaakt met https://classroom.microsoft.com Dan zit ik in OneNote aangemeld en kan ik naar de de klassen toe

   Reageren
 4. Rein Kroon

  Weet jij al waar je problemen met Classroom kunt melden? Evenals bij jouw presentatie bij het MIEE Event crasht bij mij OneNote ook als ik de Classroom add-in installeer en vanuit OneNote een opdracht wil maken.

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Dag Rein,

   Je kan opmerkingen en vragen kwijt in de microsoft tech community. Hier is ook een deel speciaal voor Classroom.
   https://techcommunity.microsoft.com/t5/Classroom/bd-p/MicrosoftClassroom

   Reageren
 5. Bas

  Is er inmiddels een mogelijkheid om je organisatie aan te melden voor classroom?

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Ja, via deze link zou het moeten lukken https://t.co/PG0IlGKKuM In deze blogpost staan de stapjes duidelijk omschreven. Je moet wel global admin zijn.

   Reageren
 6. PvanZundert

  Is er al bekend wanneer Microsoft Classroom uit preview gaat en regulier beschikbaar wordt?

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Helaas, daar kan ik ook geen antwoord op geven. Ik heb daar ook nog niets over gehoord.

   Reageren
 7. Anne van Dalfsen

  Klop het dat “classroom” wordt vervangen door “teams”

  Reageren
  1. mknoppert (Auteur bericht)

   Dag Anne,

   Het is al vervangen. In sommige omgevingen is de tegel classroom nog wel zichtbaar, maar doet niets meer. De functionaliteit is nu in Teams gestopt.

   Reageren
   1. Anne van Dalfsen

    Dank je wel. Dat maakt veel duidelijk. Zijn er goede voorbeelden van reeds ingerichte klaslokalen binnen Teams te vinden

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.