Inspiratiedag ICT in de onderwijspraktijk: Werken met Microsoft Forms

Inspiratiedag ICT in de onderwijspraktijk Werken met Microsoft FormsAfgelopen zaterdag was alweer de tweede editie van de Inspiratiedag ICT in de onderwijspraktijk. Een dag ondermeer georganiseerd door APS IT diensten. Tijdens deze dag worden er door en voor leerkrachten allemaal direct toepasbare workshops georganiseerd omtrent Microsoft in de klas. De opkomst was dit jaar hoger dan de vorige keer. Allemaal leerkrachten die deze dag graag wat nieuws wilde leren.

Ik was ook gevraagd om een workshop te organiseren. Uit de lijst van de mogelijke onderwerpen had ik gekozen om het te hebben over Microsoft Forms. Een klein maar handig onderdeel van Office365.

Tijdens teamtrainingen probeer ik dit onderdeel ook altijd te behandelen aangezien leerkrachten snel resultaat zien en het direct toepasbaar is.

Uiteindelijk heb ik tijdens deze dag 3 keer deze workshop mogen verzorgen. In 3 kwartier kon ik iedereen meenemen in de verschillende mogelijkheden van Forms. Gelukkig was het niveau van de deelnemers hoog, want tijdens mijn workshop zat de snelheid er goed in, maar iedereen had na afloop een goed werkend formulier.

Formulier om informatie op te halen

Tijdens het eerste onderdeel heb ik besproken hoe je eenvoudig een formulier kunt maken om intern informatie te verzamelen omtrent een eindfeest. Via verschillende vragen en vertakkingen krijgt iedereen die op de link van het formulier klikt een formulier dat ingevuld kan worden. Afhankelijk van de antwoorden krijg je andere vragen. Dit alles demonstreerde ik met het onderdeel vertakkingen.
Ook duidelijk uit kunnen leggen dat het formulier intern te gebruiken is en met wat aanpassingen ook extern te gebruiken is. Dus met mensen die geen account hebben binnen de omgeving.

Een voorbeeld van het formulier is via deze link te vinden. Dit voorbeeld heb ik dus opengezet zodat iedereen het zou kunnen invullen. Vandaar dat de eerste vragen beginnen met naam en e-mailadres. Bij een intern formulier is dat niet nodig.

Formulier om een toets te maken

Mijn tweede onderdeel van de workshop was het maken van een digitale toets die ook meteen werd nagekeken. Immers een toets is vaak niet meer dan een aantal meerkeuze vragen. Aangezien je vooraf al kan aangeven welke antwoorden goed zijn kun je dat dus eenvoudig laten nakijken en punten laten berekenen.

Leerlingen krijgen dus na maken ook direct feedback. Na het maken kan de leerkracht de toets weer verder nakijken en van verdere feedback voorzien. Ook kunnen open vragen nu worden nagekeken. Via de optie antwoorden posten krijgen de leerlingen weer toegang tot hun gemaakte werk met de feedback van de leerkracht.

Een voorbeeld van zo’n toets die ik tijdens de workshop demonstreerde is hier te vinden. De resultaten van zo’n toets worden visueel in een overzicht verzameld, maar zijn ook op te roepen in een Excel overzicht waardoor alles netjes in 1 overzicht staat. Het visuele overzicht is hier te openen.

Automatisch mail met resultaten versturen.

Heb je net het formulier van het afscheidsfeest ingevuld dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je een mail hebt ontvangen met de resultaten van het formulier.
Tijdens het laatste onderdeel hebben we besproken hoe je zo’n mail kunt opstellen. Dit kan niet in Microsoft Forms, maar daar heb je Flow voor nodig. Hier kun je dmv een sjabloon van Forms zelf eenvoudig een workflow opzetten om een mail te versturen na invullen van het formulier.

 

 

 

(Visited 723 times, 1 visits today)

1 Reactie

  1. Petra Holstein

    Wat leuk om te lezen Maurits. Mijn blog over de hele dag en mijn drie workshops is ook in de maak . Was echt geweldig inspirerende dag

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.