Het beheren en aanmaken van personen en groepen binnen Office365

Afgelopen week heb ik al een aatnal keer gehoord om eerst een goed plan te maken voordat je begint met je Office365 omgeving. Ik kan dit alleen maar onderstrepen.

Bij mij lag het wat lastiger. Ik had al een gevulde live@edu omgeving die gemigreerd is naar Office365. Ik kon vooraf niet eerst nadenken hoe ik de boel goed wilde indelen. Afgelopen week viel bij mij dan ook het spreekwoordelijke kwartje dat een aantal zaken niet echt handig waren ingesteld.

Vanuit de migratie van live@edu had ik bv. een distributielijst leerkrachten. Deze gebruikte ik om het mogelijk te maken om alle leerkrachten via de mail tegelijk een mailtje te kunnen sturen. Na de overstap naar Office365 en het in gebruik nemen van SharePoint had ik een beveiligingsgroep nodig om mijn collega’s in één keer toegang te geven tot de SharePoint site. Hiervoor had ik een beveiligingsgroep leerkrachten aangemaakt.

Deze week bedacht ik mij dus dat ik tweemaal een leerkrachten groep zat bij te houden. Één voor de mail en de andere voor de rechten binnen SharePoint. Dat is dus niet handig.

Vandaar dat ik de komende week aan de slag ga om sommige zaken opnieuw in te delen.

Nieuwe gebruikers kun je heel goed maken in de Office365 portal, want daar moet je bij die nieuwe gebruikers toch ook de licenties regelen. Het is echter niet handig om gebruikersgroepen op de portal aan te maken, want groepen gemaakt op de protal kun je niet gebruiken om mee te mailen.

Nieuwe groepen kun je het best maken binnen het beheer gedeelte van Exchange. Je kan hier nl. ook beveiligingsgroepen aanmaken. Het voordeel is nu dat je ze ook meteen kan gebruiken in je mail. Je kan dus naar een gehele groep mailen.

Binnen SharePoint kun je deze groepen ook weer gebruiken voor het verdelen van de rechten. Zo heb je dus op één plek het beheer van de juiste gebruikers in de groep en die groep kun je op meerdere plekken weer gebruiken.

 

Ik weet wat ik moet doen. De huidige distributielijsten kan ik verwijderen en ik maak er beveiligingsgroepen van. Nu kan ik deze groepen ook meteen gebruiken binnen SharePoint.

(Visited 999 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.