Windows 10 Files on demand

In Windows 8 en 8.1 bezat Windows de functionaliteit via placeholders om op je pc de bestanden te kunnen zien die in je OneDrive stonden zonder dat ze gedownload hoefden te worden. Deze functionaliteit is met de komst van Windows 10 helaas verdwenen. Sinds eind oktober is de Fall Creators update uitgekomen en is deze functionaliteit in de vorm van Files on demand weer terug!

 

Geschiedenis

Microsoft is lange tijd niet gelukkig geweest met synchronisatie tools om bestanden vanuit de cloud te synchroniseren naar de pc. Zo was er lange tijd wel een goede cliënt om de OneDrive privé te synchroniseren, maar de OneDrive for business moest het met de Groove cliënt doen en die voldeed ook steeds minder. Zeker met de hoeveelheid aan bestanden die gesynchroniseerd moesten worden slopen er steeds meer foutjes in. Bestanden die niet meer gesynchroniseerd werden en foutmeldingen waren het gevolg.

Universele cliënt

Gelukkig heeft de ontwikkelafdeling niet stilgezeten. De app die beschikbaar was voor de OneDrive privé werd ook beschikbaar gemaakt voor de OneDrive for business. Het werd dus mogelijk om in deze cliënt meerder accounts toe te voegen en bestanden te synchroniseren. Voordeel was dat deze cliënt een stuk stabieler was. Echter bleven de OneDrives groeien in omvang. Bij de cliënt kwam gelukkig heel snel de optie dat je kon aanvinken welke mappen je gesynchroniseerd wilde hebben. Zo hoefde je niet je gehele OneDrive te synchroniseren, maar alleen de mappen die je graag lokaal wilde hebben. Voor diegene die SharePoint bibliotheken wilde synchroniseren was de groove cliënt nog de enige optie.

De ontwikkeling stond niet stil en de universele cliënt werd ook geschikt gemaakt om SharePoint bibliotheken te kunnen synchroniseren. In het begin was nog wel een registry hack nodig om dit te mogelijk te maken. Naderhand was het mogelijk om in het beheerscherm van Office365 aan te geven welke cliënt gestart moest worden na klikken op synchroniseren van een SharePoint bibliotheek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Via het aanklikken welke mappen je wilde synchroniseren (werkt dus niet in bibliotheken met metadata) kon je nu goed data synchroniseren naar je pc. Echter met de groeiende hoeveelheid aan data online is dit nog steeds niet de meest handige manier, want nog steeds was niet alles op de pc te raadplegen.

Files on demand

Eind oktober kwam de nieuwste grote update van Windows uit (Fall creators update) build 1709. In deze update is de placeholders functionaliteit weer terug. Deze functionaliteit is totaal herschreven. In de placeholders zaten toch nog wat onvolkomenheden. Zo namen deze placeholders bijvoorbeeld nog steeds ruimte in op je harde schijf. Bij de Files on Demand is dit nu ook verholpen. Na de installatie van de Windows update is deze functionaliteit beschikbaar.

Open nu je OneDrive via de instellingen dan moet je de volgende instelling zien.

Mis je deze optie dan kun je het beste de OneDive client even afsluiten en via deze link de nieuwste versie downloaden.

Heb je deze update wel aan kunnen vinken dan kun je gebruikmaken van de nieuwste functionaliteit.

Je kan nu aanvinken dat je alle bestanden beschikbaar wil maken. De cliënt gaat nu aan de slag om alles vanuit de cloud op te halen. Alles zal nu in je verkenner bij de juiste map te zien zijn. Als het goed is zul je zien dat achter alle mappen en bestanden een wolkje staat. Dit is het teken dat de bestanden beschikbaar zijn, maar niet op je pc staan.

Zo gauw je nu een bestand aanklikt om te openen zal het bestand pas gedownload worden naar je pc en zal het wolkje plaatsmaken voor een groenvinkje.

Op deze manier zullen alleen de bestanden die je hebt gebruikt op je pc staan. Via de eigenschappen van een map is dat ook goed te zien.

De bestanden waar dit groene vinkje bijstaat blijven beschikbaar op je pc. Pas als de grootte van je harde schijf in het gedrang komt dan zullen deze files langzaam weer alleen beschikbaar worden gemaakt via de cloud. Dit gedrag van bestanden terugplaatsen gebeurt nu nog automatisch, maar er komen tools beschikbaar waardoor je in kan stellen hoe lang deze bestanden beschikbaar moeten blijven op je apparaat. Heb je echter bestanden die altijd lokaal beschikbaar moeten zijn. Dan kun je ze ook markeren als  Altijd behouden op dit apparaat

Op deze manier komt er een groen rondje met vinkje achter je bestandsnaam te staan. Nu zal het bestand altijd beschikbaar blijven op je apparaat. Ook handig voor momenten zonder internet.Als laatste kun je zelf ook handmatig bestanden van je harde schijf verwijderen. Via de optie Ruimte vrijmaken worden de bestanden vanaf je schijf gehaald en alleen nog maar beschikbaar gemaakt via de cloud.

In het bovenstaande heb ik nu dus kort proberen te omschrijven hoe je gebruik kan  maken van de nieuwe functionaliteit Files on Demand.

(Visited 331 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.