Automatisch inloggen met de app launcher

Deze blogpost is voor nu de laatste over de app launcher.
Mijn eerste ging over hoe je zelf apps kon toevoegen aan de app launcher van de verschillende gebruikers.
Mijn tweede ging over het toevoegen van apps aan groepen gebruikers ipv individuele gebruikers.

In mijn laatste post wil ik een andere optie bespreken. Op dit moment heb ik steeds laten zien hoe je een app kon toevoegen naar een website. Een gebruiker klikte op de tegel en de website werd geopend in een nieuw tabblad. Bij het aanmaken van deze apps heb je nog een andere hele mooie optie. Je kan nl. instellen dat de gebruikersnaam en wachtwoord die nodig zijn bij die betreffende website in de Azure AD worden opgeslagen en dat je meteen wordt ingelogd op de website. Dit is natuurlijk wel een hele mooie functie. Zo ben je met 1 klik ingelogd en sla je de gehele inlogpagina over.

In mijn vorige blogpost heb ik de eerste stappen al uitgelegd hoe je een app moet maken. Pas bij onderstaande stap ga je het bovenstaande instellen.

Azure 11

Figuur 1

Zoals je in Figuur 1 kunt zien heb ik nu voor de bovenste optie gekozen: Password Single Sign-on.

Door deze optie te kiezen krijg je ook meteen een aantal extra stappen die je moet doorlopen.

 

 

Na aanvinken van de de bovenste optie klik je rechtsonder op het pijltje om door te gaan.

Figuur 2

Figuur 2

Bij de volgende stap moet je het website adres vermelden waar de inlogpagina van die website staat.

Zoals in Figuur 2 te zien is heb ik er een adres ingevuld.

Na invullen van dit adres klik je rechtsonder weer op het pijltje. In het scherm zie je nu een voorgangsbalkje. Er wordt op deze pagina nu gezocht naar een veld voor een gebruikersnaam en wachtwoord.

 

Nadat deze velden zijn gevonden krijg je ook de bevestiging: A sign in form was successfully detected at the provided URL. You can now assign users to this application and test it using the Access Panel. Klik nu op het vinkje rechtsonder.

De app is nu toegevoegd. De volgende stap is nu om wederom een gebruiker of een groep gebruikers toe te voegen.

Figuur 3

Figuur 3

Klik nu op de onderste groene regel Assign user.

Je krijgt dan weer een overzicht van de gebruikers/groepen (Zie mijn vorige blogpost hoe je de optie groepen krijgt)

Je kan de juiste medewerker aanklikken en onderaan het scherm klikken op assign. De app wordt nu niet zoals de vorige keer meteen toegevoegd aan de gebruiker.

 

Figuur 4

Figuur 4

Je krijgt nu een extra scherm. Aangezien we hebben aangevinkt dat de gebruikersnaam en wachtwoord moet worden opgeslagen krijg je nu de mogelijkheid om vooraf de gebruikersnaam en het wachtwoord in te voeren. Dit is bv. handig bij een website waarbij meerdere mensen gebruikmaken die dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken. Via deze optie kunnen de gebruikers de gegevens zelf niet aanpassen maar wel meteen inloggen zonder dat ze zelf de inloggegevens moeten weten. Ik laat het vinkje nu even weg en de gebruiker kan nu zelf zijn gebruikersnaam en wachtwoord invoeren.

Als een gebruiker nu voor het eerst op een tegel klikt met deze optie moet hij 2 dingen doen:

Als eerste komt er een melding dat er een klein stukje software geïnstalleerd moet worden een zgn browser add in. Zie figuur 5.

Figuur 5

Figuur 5

 

Na de installatie van deze software moet de browser een keer worden herstart, maar vanaf dit moment hoef je dit niet meer te doen.

 

 

 

 

 

De laatste stap is dat je zelf nu eenmalig je gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Zie figuur 6

Azure 16

Figuur 6


 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf dit moment zal Windows Azure je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch invoeren en inloggen op de applicatie als je op de tegel klikt.

Tot zover het positieve verhaal. Bij het aanmaken van een aantal koppelingen ben ik helaas ook een aantal websites tegengekomen die zicht niet aan bepaalde standaarden hielden.
Voorbeelden:

Esis
Bij de website van Esis werden de invoervelden voor gebruikersnaam en wachtwoord goed gevonden. Alleen blijkt de focus op de website niet te liggen op de knop inloggen, maar op de knop wachtwoord vergeten. iedere keer als je de tegel nu gebruikt krijg je een nieuw wachtwoord opgestuurd ipv dat er wordt ingelogd.

Afas
Ook bij Afas lukt alles alleen heeft hier ook de knop inloggen niet de focus. Dus na klikken op de tegel van Afas worden de gebruikersnaam en wachtwoord ingevoerd, maar wordt er niet meteen automatisch ingelogd.

Basispoort
De inlogpagina van Basispoort is helemaal apart. Daar worden de invoervelden van gebruikersnaam en wachtwoord niet meteen op de wesbite gezet, maar opgehaald via Javascript. Dus deze website helaas helemaal niet te gebruiken voor deze oplossing.

 

 

 

 

(Visited 763 times, 1 visits today)

1 Reactie

  1. Pingback: Automatisch inloggen met de app launcher (update) - Office 365 in het Onderwijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.