Apps in de app launcher toevoegen aan groepen ipv losse gebruikers

In mijn vorige blogpost heb ik proberen te beschrijven hoe je zelf dmv Azure apps (linkjes naar websites) kunt toevoegen in de app launcher. Op het einde vroeg ik mij wel af of het ook mogelijk zou zijn om de apps niet aan individuele gebruikers, maar aan groepen toe te voegen. Met een paar gebruikers lukt dat wel handmatig, maar als je dit in een grotere organisatie zou willen gebruiken dan is dat wel heel erg veel klikwerk.

In de reacties op mijn blog kreeg ik de mededeling dat je met een AAD premium account apps zou kunnen toevoegen aan groepen (Pieter bedankt!). Als eerste heb ik gezocht of een AAD premium licentie via APSIT-diensten kon worden geleverd. Dit was mogelijk en ook de kosten vielen mij mee. € 4,95 per jaar per licentie. Het enige wat voor mij nog onduidelijk was of dat iedereen dan zo’n licentie nodig had of alleen de beheerder om de apps aan de groepen toe te kunnen voegen.

Via de mail eerst aan 2 personen deze vraag gesteld. De antwoorden waren precies tegenovergesteld. Daar werd ik niets wijzer van. Vanmorgen heb ik gewoon de proef op de som genomen. Binnen mijn Office365 heb ik een trial genomen op een AAD premium licentie. Na toevoegen van een licentie aan mijn account was het tijd om het te gaan uitproberen.
Ingelogd in Windows Azure AD zag ik nu staan users and groups. Het blijkt dat ik nu niet alleen op gebruikers kan zoeken, maar ook op basis van groepen die ik in mijn Office365 omgeving al heb aangemaakt.

Azure 8

 

 

 

Om te testen heb ik nu een groep aangevinkt. Als laatste heb ik weer geklikt op assign. Je krijgt dan nog even de vraag of je het zeker weet. Klik op Yes. Zo wordt de app toegevoegd aan de gebruikers in die groep.
Azure 9

 

 

 

 

 

 

Ik krijg dan wel de volgende foutmelding: Could not enable access for some of the selected groups.


Kijk ik echter bij die gebruiker dan zie ik dat de app op basis van de groep wel aan hem is toegevoegd.
Azure 10Blijkbaar geeft de groep een foutmelding, maar de gebruikers in de groep krijgen wel de app toegevoegd. Ik heb voor de zekerheid ook nog even ingelogd als zo’n gebruiker en ik heb de app gewoon staan tussen mijn apps.

 

Op deze manier lijkt het er dus op dat een administrator dmv een AAD premium account apps kan toevoegen aan losse gebruikers en aan groepen die in de Azure AD staan. Dit zorgt er dus ook meteen voor dat je op een snelle manier makkelijk apps naar grote groepen gebruikers kan pushen.

 

 

 

(Visited 256 times, 1 visits today)

1 Reactie

  1. Pingback: Automatisch inloggen met de app launcher - Office 365 in het Onderwijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.